Telecí bujon se sýrovými nudlemi
Suroviny
- 200 g Nudle vaječné
 - 200 g Celer bulvový
 - 150 g Kedlubna
 - 600 g Telecí maso přední
 - 500 g Telecí kosti
 - 200 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kopr čerstvý
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Cibule
 - 4 ks Nové koření celé
 - 2 ks Petržel kořen
 - 2 ks Česnek
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 špetka Sůl
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Rukola
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 0.5 polévková lžíce Řeřicha
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 959 kcal
 - Sacharidy 60 g
 - Tuky 218 g
 - Sodík 697 mg
 - Bílkoviny 75 g
 - Uhlovodany 53 g
 - Cholesterol 348 mg
 - Draslík 1365.3 mg
 - Vláknina 19536.3 mg
 - Vitamín A 19536.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 121.7 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 37.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé bylinky - petržel, kopr, rukolu, řeřichu omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                2
Sýr Ementál jemně nastrouháme a obalíme v něm středně tenké nudle.
 - 
                                3
V hrnci rozpálíme máslo a obalené nudle krátce opečeme za stálého promíchávání dozlatova.
 - 
                                4
Připravíme česnekové máslo: měkké máslo utřeme do pěny se solí, přidáme k němu prolisovaný česnek a dobře směs vymícháme.
 - 
                                5
V pánvi na rozpuštěném česnekovém másle bylinky krátce podusíme, pak je zalijeme 1 litrem telecího bujonu a přivedeme k varu. Bylinky krátce povaříme (3 - 5 minut) a polévku dochutíme solí. Pak horký telecí bujon s bylinkami opatrně nalijeme na opečené nudle, promícháme a necháme 5-6 minut dojít bez bez vaření a podáváme.
 - 
                                6
Telecí masový bujon [27974]:
 - 
                                7
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
 - 
                                8
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
 - 
                                9
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
 - 
                                10
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
 - 
                                11
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.