Prejtová polévka s játrovou paštikou
Suroviny
- 300 g Prejt
 - 200 g Zelí kysané
 - 100 g Paštika z husích jater
 - 200 g Celer bulvový
 - 800 g Husí drůbky
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 kávová lžička Kmín mletý
 - 3 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Petržel kořen
 - 3 ks Jalovec
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 5 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 2 cl Víno šumivé (sekt)
 - 3 polévková lžíce Husí sádlo
 - 2 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Celer - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1124 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 127 g
 - Sodík 935 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 31 g
 - Cholesterol 70.5 mg
 - Draslík 773.5 mg
 - Vláknina 14811.5 mg
 - Vitamín A 14811.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 74.9 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 85.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibule oloupeme, drobně pokrájíme a v hrnci na husím sádle zpěníme dorůžova. Přidáme prejt, ochutíme pepřem, solí (1/2 lžičky), mletým kmínem a majoránkou. Promícháme, zalijeme 1 litrem husího bujonu.
 - 
                                2
Pomalu při mírné teplotě polévku vaříme, přidáme odkapané kysané zelí, 2 cl sektu a vaříme 10 minut.
 - 
                                3
Játrovou husí paštiku smícháme v misce se zakysanou smetanou, pepřem, pomalu vmícháme do polévky a povaříme 3-4 minuty.
 - 
                                4
Podle chuti dosolíme a podáváme.
 - 
                                5
Husí bujon [29083]:
 - 
                                6
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
 - 
                                7
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
 - 
                                8
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
 - 
                                9
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
 - 
                                10
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.