Česnekový bujon z mušlí
Suroviny
- 300 g Rajčata
- 500 g Mušle Venušiny
- 250 g Rybí hlavy
- 250 g Rybí odřezky
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 3 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 8 ks Mušle svatojakubské
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 577 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 19 g
- Sodík 1444 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 44.4 mg
- Draslík 1055.8 mg
- Vláknina 5613.8 mg
- Vitamín A 5613.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Oloupaný česnek utřeme s mořskou solí a v hrnci na olivovém oleji krátce podusíme. Přilijeme 1 litr bujonu z mušlí, přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a vaříme 5 minut. 
- 
                                2Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme, přimícháme do bujonu a podáváme. 
- 
                                3Bujon z mušlí a ryb [30049]: 
- 
                                4Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům. 
- 
                                5Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut. 
- 
                                6Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut. 
- 
                                7Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon. 
- 
                                8Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        