Rybí mix
Suroviny
- 250 g Cejn velký
 - 150 g Celer bulvový
 - 300 g Cibule
 - 4 g Máslo čerstvé
 - 150 g Mrkev kořen
 - 200 g Úhoř říční
 - 200 g Fenykl sladký - hlíza
 - 150 g Petržel kořen
 - 250 g Okoun - filety
 - 500 g Rybí hlavy
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 1 kávová lžička Pepř citronový
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Česnek
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Paprika červená
 - 1 l Voda pitná
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 dl Víno bílé
 - 0.5 dl Víno bílé
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Bazalka
 - 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 651 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 122 g
 - Sodík 1119 mg
 - Bílkoviny 52 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 136.7 mg
 - Draslík 1002.5 mg
 - Vláknina 15467.8 mg
 - Vitamín A 15467.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 91.9 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Filety z okouna, cejna a úhoře (bez kůže) omyjeme, osušíme, pokrájíme na kousky velikosti sousta, vše dáme do mísy, osolíme, opepříme citronovým pepřem a zalijeme 1 dl bílého vína. Maso necháme marinovat 30 minut.
 - 
                                2
Mezitím očistíme cibuli a pokrájíme ji na tenká kolečka. Červenou papriku a chilli papričku omyjeme, papriky rozkrájíme, zbavíme zrníček, omyjeme pod tekoucí vodou a papriku pokrájíme na proužky, chilli na nudličky. Oloupaný česnek prolisujeme.
 - 
                                3
V hrnci na rozehřátém másle zpěníme cibuli, přidáme k ní marinované kousky ryb, česnek, mletou sladkou papriku, vše promícháme a krátce orestujeme. Přilijeme 1 litr rybího bujonu a vaříme při mírné teplotě 6 minut.
 - 
                                4
Polévku dochutíme solí, černým pepřem, zamícháme sladkou smetanu a podáváme.
 - 
                                5
Rybí vývar s fenyklem [29924]:
 - 
                                6
Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
 - 
                                7
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
 - 
                                8
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
 - 
                                9
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.