Polévka s čínským zelím a pošírovanými vejci
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 250 g Mrkev kořen
 - 300 g Pórek
 - 150 g Petržel kořen
 - 300 g Zelí čínské
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Bazalka
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Estragon
 - 1 kávová lžička Saturejka
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Šalotka
 - 2 stroužek Česnek
 - 3 l Voda pitná
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Citronová tráva
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 310 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 156 g
 - Sodík 1034 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 245.3 mg
 - Draslík 1067.1 mg
 - Vláknina 14786.2 mg
 - Vitamín A 14786.2 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 92.1 mg
 - Vitamín E 3.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné čínské zelí pokrájíme na nudličky a omytou citronovou trávu pokrájíme nadrobno. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. Oloupaný česnek pokrájíme nadrobno.
 - 
                                2
V hrnci přivedeme k varu 1 litr zeleninového bujonu, přidáme do něj zelí, česnek, citronovou trávu, podle chuti sůl, bílý pepř a pomalu vaříme asi 7 minut.
 - 
                                3
Každou porci polévky podáváme s pošírovaným vejcem.
 - 
                                4
Připravíme si 4 pošírovaná vejce. Do většího a širokého hrnce dáme vařit vodu (asi 3 litry) s lžicí octa. Když se voda téměř vaří, to znamená, když jsou ve vodě drobné bublinky (jako u šampaňského) – voda nesmí vřít divokým varem, lžicí mícháme tak, aby chomvytvořili vír a do středu víru vlijeme vejce, které jsme si předtím rozklepli do hrnečku. Vejce vaříme 3 minuty. Bílek se musí postupně zatahovat kolem žloutku, které nakonec zůstane skrytý v bílku. Pak vejce opatrně vyjmeme děravou naběračkou a vložíme ho do polévky. Takto to opakujeme ještě 3 x.
 - 
                                5
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
 - 
                                6
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
 - 
                                7
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
 - 
                                8
V hrnci na slunečnicovém oleji restujeme dozlatova cibuli, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
 - 
                                9
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
 - 
                                10
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.