Čekankové karbanátky s jablky
Suroviny
- 80 g Slunečnice - semena
 - 500 g Čekanka
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Olej arašídový (podzemnicový)
 - 1 kávová lžička Cukr třtinový
 - 1 kávová lžička Cukr třtinový
 - 1 kávová lžička Koriandr čerstvý
 - 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Cibulka jarní
 - 2 ks Jablka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 dl Olej slunečnicový
 - 1 dl Pomerančová šťáva
 - 1 dl Ocet malinový
 - 1 dl Olej sezamový
 - 1 dl Omáčka sójová
 - 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 - 1 polévková lžíce Koření pěti vůní
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 606 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 52 g
 - Sodík 255 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 148.1 mg
 - Draslík 531 mg
 - Vláknina 12856.9 mg
 - Vitamín A 12856.9 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.5 mg
 - Vitamín E 14.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z puku čekanky kadeřavé vyřízneme koštál a vnitřní listy omyjeme a rozebereme a důkladně osušíme. Pak je nadrobno pokrájíme a dáme do mísy. Přidáme k nim nastrouhaná jablka, slunečnicová semena, žloutek, sůl, mouku a vyšlehaný tuhý sníh z bílku a směs dobře vymícháme.
 - 
                                2
V pánvi si rozehřejeme slunečnicový olej. Lžicí nabíráme čekankovou směs, kterou vložíme na rozpálený olej a hned je upravíme na malé karbanátky a usmažíme z každé strany (přibližně 1-2 minuty) dozlatova.
 - 
                                3
Ke karbanátkům si připravíme tři druhy omáček.
 - 
                                4
První omáčku si připravíme z ohřáté pomerančové šťávy, kterou dáme do misky a přimícháme do ní lžičku arašídového oleje, lžíci mleté papriky, 1/2 lžičky chilli koření a drobně pokrájené koliandrové lístky.
 - 
                                5
Druhou omáčku si připravíme tak, že v kastrolku si ohřejeme sójovou omáčku a rozpustíme v ní cukr a okořeníme směsí pěti koření. Nevaříme.
 - 
                                6
Na třetí omáčku si smícháme v misce malinový ocet, sezamový olej, cukr, špetku soli a na kolečka pokrájenou cibulovou nať.
 - 
                                7
Karbanátky podáváme se všemi druhy omáčky.