Dýňová krémová polévka
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 150 g Mrkev kořen
 - 600 g Dýně
 - 100 g Petržel kořen
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Nakládaný zelený pepř
 - 3 ks Jalovec
 - 2 ks Šalotka
 - 2 ks Cibule červená
 - 0.5 l Víno bílé
 - 1 l Voda pitná
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kg Holub
 - 0.5 polévková lžíce Celer - nať
 - 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 0.5 polévková lžíce Ocet jablečný
 - 2 polévková lžíce Sůl mořská
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1196 kcal
 - Sacharidy 53 g
 - Tuky 102 g
 - Sodík 2652 mg
 - Bílkoviny 56 g
 - Uhlovodany 50 g
 - Cholesterol 268 mg
 - Draslík 1638.2 mg
 - Vláknina 10412.7 mg
 - Vitamín A 10412.7 mg
 - Vitamín B6 1.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 71 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dýni omyjeme, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Oloupanou šalotku pokrájíme nadrobno. V hmoždíři rozdrtíme zelený pepř.
 - 
                                2
V hrnci na rozpáleném oleji podusíme cibuli s dýní, přimícháme pepř a 1/2 lžíce jablečného octa. Přilijeme 1 litr holubího bujonu, který přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pomalu vaříme 5-6 minut. Polévku dochutíme solí, přimícháme 1 dl smetany a dochutíme cukrem.
 - 
                                3
Každou porci posypeme omytým, drobně pokrájeným koprem a podáváme.
 - 
                                4
Bujon z holoubat [30620]:
 - 
                                5
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
 - 
                                6
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
 - 
                                7
Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
 - 
                                8
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
 - 
                                9
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
 - 
                                10
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.