Mléčná kopřivová polévka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 318 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 325 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 101.3 mg
 - Draslík 281.4 mg
 - Vláknina 9730.3 mg
 - Vitamín A 9730.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žemle pokrájíme na kostičky, v pánvi na másle (30 g) je osmažíme dozlatova.
 - 
                                2
Omyté kopřivové listy omyjeme a povaříme 5 minut v 1 litru osolené vody. (Sbíráme vrcholky mladých kopřiv.)
 - 
                                3
Uvařené kopřivy scedíme, vývar zachytíme. Kopřivy rozmixujeme.
 - 
                                4
Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno a v hrnci na rozpuštěném másle (20 g) ji zpěníme, přimícháme mouku a usmažíme světlou jíšku.
 - 
                                5
Postupně přiléváme vývar z kopřiv a mícháme, abychom neměli hrudky. Když se polévka začne vařit, přidáme zakysanou smetanu s rozšlehaným vejcem. Stále mícháme, po 5 minutách vaření přidáme rozmixované kopřivy, pomalu vaříme dalších 5 minut.
 - 
                                6
Polévku dochutíme pepřem a solí. Podáváme ji s osmaženými kostičkami žemle.