Bramboračka s tuřínem a zelím
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 100 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
 - 500 g Tuřín
 - 300 g Zelí hlávkové bílé
 - 1 krajíc Chléb konzumní
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 dl Mléko plnotučné
 - 1 dl Smetana zakysaná 14%
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 238 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 5 g
 - Sodík 481 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 31 g
 - Cholesterol 2.5 mg
 - Draslík 704.4 mg
 - Vláknina 16616.8 mg
 - Vitamín A 16616.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 71.2 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 161.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky. Čerstvé očištěné zelí pokrájíme na nudličky. Tuřín oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostky. Namočíme krajíc chleba 1 dl mléka. Petrželku omyjeme a pokrájíme nadrobno.
 - 
                                2
Zeleninu dáme do hrnce se studenou vodou (1,5 litru), přidáme sůl (1 lžičku), drcený kmín, vaříme doměkka přibližně 20 minut.
 - 
                                3
Uvařenou zeleninu scedíme a vývar zachytíme. Zeleninu pak s namočeným chlebem rozmixujeme na kaši, kterou vrátíme za stálého míchání zpět do vývaru (1 litr) a přivedeme znovu k varu. Když rozmixovanou směs povaříme asi 5 minut, přimícháme do polévky smetanu, dochutíme ji solí, pepřem, necháme přejít varem a odstavíme z plotny. Polévku zakryjeme pokličkou a necháme 10-15 minut odstát, pak do ní přimícháme sterilovaný hrášek, petrželku a podáváme.