Boršč s masem
Suroviny
- 180 g Brambory
 - 40 g Celer bulvový
 - 160 g Jehněčí maso
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 120 g Mrkev kořen
 - 150 g Rajčata
 - 180 g Zelí hlávkové bílé
 - 1 g Bobkový list
 - 480 g Hovězí maso přední
 - 160 g Vepřová plec
 - 100 g Červená řepa
 - 1 g Pepř černý celý
 - 20 ml Ocet kvasný lihový
 - 2690 ml Voda pitná
 - 200 ml Zakysaná smetana
 - 20 ml Protlak rajčatový
 - 1 špetka Sůl
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 307 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 145 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 84.9 mg
 - Draslík 523.9 mg
 - Vláknina 4759 mg
 - Vitamín A 4759 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.8 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 196.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso dáme do hrnce, zalijeme 2500 ml vody, přidáme koření a dáme vařit na 120 minut. Vařené maso vyjmeme, pokrájíme na menší kousky.
 - 
                                2
Vývar osolíme a dáme stranou. Řepu pečlivě omyjme a pokrájíme na menší kousky. Máslo rozehřejeme a osmažíme na něm řepu. Smažíme po dobu 4 minut, poté přilijeme ocet a 160 ml vody. Přiklopené podusíme 35 minut.
 - 
                                3
Mrkev, brambory, celer, zelí, rajčata a citron očistíme, pokrájíme na menší kusy, citron přepůlíme. Vše dáme do vývaru, přidáme protlak a uvedeme k varu. Mouku rozkvedláme ve 30 ml vody a vlijeme k vývaru se zeleninou. Necháme vařit 20 minut. Vmícháme maso, řepu, 100 ml zakysané smetany, vyjmeme citron. Povaříme ještě 5 minut.
 - 
                                4
Servírujeme přelité zbytkem zakysané smetany.