Čočková kaše s kroupami a jarní cibulkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 389 kcal
 - Sacharidy 71 g
 - Tuky 4 g
 - Sodík 310 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 1.1 mg
 - Draslík 74.3 mg
 - Vláknina 11413.2 mg
 - Vitamín A 11413.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.1 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kroupy dobře promyjeme, dáme do rendlíku, přilijeme 6 dl vody s 0,5 lžičkou soli, přidáme bobkový list a kroupy uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 1 hodinu.
 - 
                                2
Čočku přebereme, promyjeme, dáme do hrnce a zalijeme 5 dl vody. Necháme ji asi hodinu namočenou, pak ji přivedeme k varu a pomalu ji vaříme 10 minut. Pak vodu scedíme, přilijeme čerstvou vodu (4 dl), přidáme 1 lžičku soli, 1 lžičku majoránky, 2 stroužky česneku. Čočku vaříme doměkka dalších 30-35 minut.
 - 
                                3
Uvařené kroupy a čočku scedíme z přebytečné vody, z krup vyjmeme bobkový list, z čočky vyjmeme uvařený česnek a společně je promícháme. Vzniklou kaši dochutíme prolisovaným česnekem (2 stroužky), případně dochutíme solí.
 - 
                                4
Očištěnou a omytou jarní cibulku nakrájíme na tenké kroužky. V pánvi si rozpálíme olej s máslem a cibuli krátce osmažíme dorůžova.
 - 
                                5
Kaši rozdělíme na talíře, přelijeme omastkem s cibulkou, a podáváme.