Šurymajzl - fazolová kaše s kroupami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 495 kcal
 - Sacharidy 73 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 520 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 17.5 mg
 - Draslík 139 mg
 - Vláknina 9572 mg
 - Vitamín A 9572 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.6 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Fazole promyjeme a namočíme do studené vody (7.5 dl) den dopředu. Druhý den vodu slijeme, fazole zalijeme čerstvou vodou (6 dl) a pomalu je uvaříme doměkka. Vaříme přibližně 30-45 minut, podle druhu.
 - 
                                2
Kroupy promyjeme v sítu, dáme je do hrnce, zalijeme 5 dl vody a uvaříme je doměkka. Kroupy vaříme přibližně 45 minut.
 - 
                                3
Oloupeme cibuli s česnekem. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky.
 - 
                                4
Uvařené kroupy a fazole scedíme z přebytečné vody a v míse je promícháme se solí, pepřem a majoránkou.
 - 
                                5
V pánvi na rozpuštěném másle vysmažíme slaninu do zlatých škvarků, které opatrně vyjmeme z omastku. Na něj dáme cibuli a osmažíme ji dozlatova.
 - 
                                6
Šurymajzl rozdělíme na talíře, polijeme omastkem s cibulkou, ozdobíme slaninovými škvarky a podáváme.