Polévka z kedlubny s uzeným masem
Suroviny
- 25 g Uzené maso vařené
 - 1 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 3 ks Kedlubna
 - 1 ks Šalotka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 dl Mléko polotučné
 - 2.5 dl Hovězí vývar základní
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 280 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 613 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 8.4 mg
 - Draslík 808.3 mg
 - Vláknina 8399.5 mg
 - Vitamín A 8399.5 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 55.3 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kedlubny oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Nať kedluben omyjeme, najemno nakrájíme a dáme stranou. Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno. Uzené maso nakrájíme na malé kostičky.
 - 
                                2
V hrnci rozehřejeme olej, necháme na něm zesklovatět nakrájenou šalotku, pak přidáme kedlubny a krátce smažíme. Přilijeme trochu vývaru a na mírném ohni při občasném míchání vaříme, až zelenina změkne. Odložíme 2 lžíce uvařených kedluben stranou.
 - 
                                3
Zeleninu v hrnci rozmixujeme, přilijeme k ní mléko, dochutíme citronovou šťávou, muškátovým oříškem, pepřem, solí a promícháme. Pak přisypeme nakrájenou šunku a prohřejeme - už nevaříme.
 - 
                                4
Polévku rozdělíme do talířů, přidáme do ní odložené kousky vařené kedlubny a 1 lžíci zakysané smetany, posypeme nakrájenou kedlubnovou natí a podáváme.