Dragounské zabíjačkové zelí s pálenkou
Suroviny
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 3 ks Cibule
 - 6 ks Jalovec
 - 10 stroužek Česnek
 - 1.2 dl Slivovice
 - 5 dl Masový vývar
 - 2 kg Zelí kysané
 - 1.4 kg Vepřová kýta
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 790 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 755 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 39 g
 - Cholesterol 162.2 mg
 - Draslík 1599.3 mg
 - Vláknina 14929.7 mg
 - Vitamín A 14929.7 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 132.8 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme vepřové maso bez kosti a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Očistíme cibule a drobně je pokrájíme.
 - 
                                2
V hrnci rozpálíme sádlo a cibuli zpěníme. Přimícháme sladkou a pálivou papriku, promícháme, přidáme maso, sůl, pepř, celý jalovec, znovu promícháme a krátce, asi 1-2 minuty smažíme. Přilijeme vývar a pod poklicí dusíme 60 minut.
 - 
                                3
Poté doložíme k masu 2 kg kysaného zelí, promícháme a dusíme dalších 30 minut.
 - 
                                4
Mezitím očistíme a utřeme se solí 8-10 stroužků česneku, přimícháme do zelí, přidáme 1 dl pálenky (např. slivovice, jalovice), promícháme, případně dochutíme solí a podáváme.