Studená štrasburská kachna
Suroviny
- 700 g Vepřová krkovička
- 200 g Játra drůbeží
- 150 g Slanina vepřová
- 150 g Šunka uzená
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Kachna mražená
- 2.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Sůl
- 4 polévková lžíce Koňak Armaňak
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1061 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 96 g
- Sodík 384 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 73.2 mg
- Draslík 133.9 mg
- Vláknina 779.9 mg
- Vitamín A 779.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Játra dvakrát umeleme, přidáme polovinu vepřového masa a spolu umeleme ještě jednou. Druhou polovinu masa nakrájíme na kostičky a trochu osolíme. 
- 
                                2Mleté maso dáme do mísy, osolíme, opeříme, přistrouháme muškátový oříšek, přidáme bílky a koňak a vše vařečkou utřeme dohladka. Pak vložíme šunku a slaninu nakrájené nanadrobno a připravené kostičky masa, promícháme a dáme do chladna odpočinout. 
- 
                                3Středně velkou kachnu položíme hřbetem nahoru na prkénko. Nohy vykloubíme, křídla odřízneme. Ostrým nožem nařízneme kůži kolem páteře po celé délce. 
- 
                                4Postupně oddělujeme maso od páteře a žeber tak, abychom neporušili kůži na spodní straně, až se nám podaří vytáhnout kostru. 
- 
                                5Klouby nohou přeřízneme nebo přestřihneme. Opatrně oddělíme maso od kostí na nohou a kosti vytáhneme. 
- 
                                6Kachnu naplníme připravenou nádivkou, srolujeme a převážeme režnou nití. 
- 
                                7Do velkého kastrolu vložíme křídla a kosti z kachny, zalijeme vodou, přidáme sůl, překrojenou cibuli a bobkový list. Přivedeme k varu, vložíme kachní roládu, zakryjeme pergamenovým papírem, stáhneme plamen a necháme na velmi mírném ohni 2.5 hodiny „táhnout“ při teplotě 90-95°C. 
- 
                                8Hotovou kachní roládu vyjmeme a přendáme do jiné nádoby, kde necháme nejprve 2 hodiny vystydnout, pak ji zabalíme do pergamenového papíru. Převážeme nití a dobře utáhneme. Až po dalších 4 hodinách uložíme vychladlou roládu do ledničky. 
- 
                                9Druhý den kachnu rozbalíme, zbavíme nití, nakrájíme na plátky a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        