Topinamburová krémová polévka
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 679 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 36 g
- Sodík 846 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 60 mg
- Draslík 220.7 mg
- Vláknina 18629.8 mg
- Vitamín A 18629.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.2 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 107.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Dobře očištěný topinambur nakrájíme na menší kousky. (Hlízy nemusíme loupat, stačí je pouze očistit kartáčkem pod tekoucí vodou. Můžeme je ale i oškrabat jako brambory.) Oloupanou cibuli najemno nakrájíme. 
- 
                                2V hrnci rozpustíme máslo a zpěníme na něm topinambur spolu s cibulí a čerstvým tymiánem. Zalijeme kuřecím vývarem a přivedeme k varu. Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené menší brambory, které polévku ještě zahustí, takže nemusíme přidávat jíšku. Přilijeme čerstvou smetanu, podle chuti dosolíme a opepříme. 
- 
                                3Na závěr vše vymixujeme s čerstvým máslem a polévku přecedíme přes jemný cedník. Před podáváním znovu krátce promixujeme, aby polévka získala pěnovou konzistence. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        