Dezert se zapečenými jahodami a šlehačkovým krémem
Suroviny
- 400 g Jahody zahradní
 - 50 g Cukr moučkový
 - 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 25 ml Grappa
 - 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 4 ks Piškoty cukrářské
 - 3 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 1 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1791 kcal
 - Sacharidy 292 g
 - Tuky 61 g
 - Sodík 1613 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 288 g
 - Cholesterol 469.2 mg
 - Draslík 462 mg
 - Vláknina 12000 mg
 - Vitamín A 12000 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 59.2 mg
 - Vitamín E 3.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu si předehřejeme na 200°C - zapneme jen vrchní spirálu. Omyjeme jahody, zbavíme okvětí a rozdělíme je na poloviny. Jednu část jahod rozmačkáme s cukrem na kaši, druhou polovinu jahod pokrájíme podle velikosti na čtvrtky nebo poloviny.
 - 
                                2
Připravíme si šlehačkový krém: tři čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme do dvou misek žloutky a bílky. Misku se žloutky vložíme do horké vodní lázně. Přisypeme prosetý moučkový cukr a metličkou vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým extraktem do hustého bělavého krému. Pak misku s krémem dáme z horké vodní lázně pryč a necháme krém zchladnout. V druhé nádobě si vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku. Do vychladlého žloutkového krému postupně přimícháme tuhou šlehačku.
 - 
                                3
Cukrářské piškoty trochu rozdrobíme a rozdělíme je na dno 4 malých zapékacích misek. Piškoty pokapeme italskou pálenkou Grappou. Pak do misek rozdělíme jahodovou kaši, na ni pokrájené jahody, které pokryjeme šlehačkovým krémem. Misky vložíme do středu předehřáté trouby a necháme je několik minut zapéct. Jakmile povrch krému má zlatou, až zlatohnědou barvu, misky vytáhneme z trouby. Necháme je chvilku vychladnout, pak je posypeme moučkovým cukrem s vanilkovou příchutí a podáváme. Dobrou chuť.