Court-bouillon podle Ramsaye
Suroviny
- 300 ml Víno bílé
 - 3 ks Cibule
 - 2 ks Citrony
 - 3 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Pórek
 - 1 ks Petržel - nať
 - 1 ks Bazalka
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 2 ks Fenykl sladký - hlíza
 - 1 ks Estragon
 - 1 ks Tymián čerstvý
 - 4 ks Badyán
 - 4 stroužek Česnek
 - 3 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Sůl mořská
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 128 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 104 g
 - Sodík 472 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 475.1 mg
 - Vláknina 11869 mg
 - Vitamín A 11869 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 37.6 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Velké oloupané mrkve, velké pórky, oloupané cibule, řapíkatý celer, fenyklové hlízy a oloupaný česnek pokrájíme na velmi malé kousky a citrony na kolečka.
 - 
                                2
Pokrájenou zeleninu s česnekem a citrony dáme do velkého hrnce, přidáme snítku čerstvého tymiánu, snítku čerstvé petrželky, snítku čerstvé bazalky, snítku čerstvého estragonu, badyány a mořskou sůl, přilijeme víno a vše zalijeme studenou vodou. Uvedeme do varu a zvolna vaříme 30 minut. Odstavíme na 12 hodin, potom přecedíme.
 - 
                                3
Uložený v chladničce ho můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce až 1 měsíc.
 - 
                                4
Tento vývar je ideálním prostředkem pro pošírování ryb a korýšů a lze ho použít třikrát. Po každém použití ho přecedíme a uložíme do mrazničky.