Rybí kousky zapečené s bramborovou kaší
Suroviny
- 115 g Máslo čerstvé
 - 50 g Petržel - nať
 - 800 g Treska aljašská
 - 50 g Estragon
 - 100 ml Mléko polotučné
 - 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 250 ml Víno bílé
 - 500 ml Vývar rybí
 - 250 ml Noilly Prat
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Sůl mořská
 - 5 ks Brambory
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 4 ks Šalotka
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1236 kcal
 - Sacharidy 65 g
 - Tuky 74 g
 - Sodík 1581 mg
 - Bílkoviny 55 g
 - Uhlovodany 60 g
 - Cholesterol 433.6 mg
 - Draslík 2496.3 mg
 - Vláknina 7992.3 mg
 - Vitamín A 7992.3 mg
 - Vitamín B6 2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 61.7 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 43.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře umyté brambory vaříme ve slané vodě 15-20 minut doměkka. Ještě horké je oloupeme a rozmačkáme na kaši. Do brambor vmícháme 100 g másla, sůl, horké mléko a žloutky.
 - 
                                2
Oloupeme a nadrobno nakrájíme šalotky. V rendlíku rozehřejeme 15 g másla, přidáme nakrájené šalotky, které za stálého míchání na velmi mírném ohni necháme zesklovatět. Zalijeme vínem a vermutem a vaříme, dokud se objem tekutin nezmenší na polovinu. Přilijeme 500ml rybího vývaru a omáčku opět svaříme na polovinu. Přidáme šlehačku a za stálého míchání pokračujeme ve vaření, dokud omáčka nezíská konzistenci tekutého krému. Osolíme ji, opepříme a přecedíme přes jemné síto.
 - 
                                3
Rybí maso nakrájíme na malé, stejně velké kousky, které osolíme, opepříme, a smícháme s rybím krémem. Přidáme citrónovou šťávu, estragon a petrželku. Směs nalijeme do zapékací mísy, aby se uchovala šťáva vytékající ze syrové ryby a maso neztratilo chuť.
 - 
                                4
Na rybí směs navrstvíme bramborovou kaši a pečeme v troubě předehřáté na 180°C přibližně 20 minut dozlatova.
 - 
                                5
Podáváme s hráškem, špenátem nebo zeleninovým salátem.