Kaštanový dort s krémem
Suroviny
- 250 g Čokoláda hořká
 - 250 g Máslo čerstvé
 - 20 g Máslo nízkokalorické
 - 100 g Piškoty dětské kulaté
 - 30 g Pšeničná krupice
 - 130 g Cukr krupice
 - 50 g Ledové kaštany
 - 250 g Kaštany jedlé
 - 200 g Krém smetanový kakaový
 - 100 ml Mléko polotučné
 - 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 4 ks Vaječný bílek slepičí
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 799 kcal
 - Sacharidy 67 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 49 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 53 g
 - Cholesterol 238.9 mg
 - Draslík 375.2 mg
 - Vláknina 5490 mg
 - Vitamín A 5490 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.6 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 38 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kaštanům nařízneme slupku a vhodíme je do vroucí vody, vaříme 10 minut na mírném ohni, scedíme a necháme okapat.
 - 
                                2
Měkké máslo a nalámanou čokoládu vložíme ve varné misce do vodní lázně a za stálého míchání zahříváme, až se čokoláda rozpustí a spojí s máslem.
 - 
                                3
Kaštany vyloupeme, vložíme do rendlíku s mlékem a smetanou a postupně zahříváme až k varu. Horkou směs opatrně nalijeme do mixéru a umixujeme dohladka.
 - 
                                4
V míse ušleháme do pěny žloutky s cukrem, vmícháme čokoládové máslo, kaštanové pyré a pár minut třeme, až je těsto hladké. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který postupně vmícháme do kaštanového těsta.
 - 
                                5
Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme nadrcenými piškoty, naplníme těstem a dort pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 minut. Po upečení necháme vychladnout a ztuhnout. Rozdělíme na jednotlivé porce a podáváme s kopečkem smetanového krému posypaný hoblinkami čokolády Ledové kaštany.