Olihně dušené na víně s rajčaty a bramborami
Suroviny
- 450 g Brambory rané
- 200 ml Víno bílé
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 2 ks Citrony
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Cibule červená
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 kg Olihně
- 0.5 kg Rajčata soudková
- 0.6 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 529 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 7 g
- Sodík 673 mg
- Bílkoviny 63 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 873.8 mg
- Draslík 1372.2 mg
- Vláknina 11895.8 mg
- Vitamín A 11895.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 82 mg
- Vitamín E 6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Olihně nakrájíme na kousky dlouhé 2,5 cm, omyté citrony nakrájíme na půlkolečka, oloupaný česnek a červenou cibuli nakrájíme nadrobno, malé nové brambory důkladně umyté kartáčkem a rajčata překrájíme na půlky. Najemno nasekáme petrželovou nať s hladkými listy.
-
2
Olihně, citrony, bobkové listy a petrželku smícháme v míse, zalijeme vínem, osolíme, opepříme a necháme v chladnu několik hodin marinovat.
-
3
Nakrájenou cibuli necháme zesklovatět v hrnci s rozehřátým olivovým olejem. Z olihní slijeme a odložíme marinádu. Olihně přidáme k cibuli, zamícháme a opékáme 2 minuty, přidáme rajčata a pečeme dalších 5 minut. Odstraníme citrony a do hrnce přilijeme marinádu. Přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném ohni 2 hodiny, přidáme brambory a dusíme ještě 30 minut. Osolíme, opepříme a podáváme.