Suflé z banánů

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 255 g Cukr krupice
  • 375 ml Mléko plnotučné
  • 150 ml Likér banánový
  • 4 ks Banány
  • 10 ks Vaječný bílek slepičí
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 883 kcal
  • Sacharidy 139 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 179 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 125 g
  • Cholesterol 305 mg
  • Draslík 904.8 mg
  • Vláknina 11187.5 mg
  • Vitamín A 11187.5 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.4 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 599.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Základem tohoto dezertu je banánové pyré, crème pattisière a sníh z bílků s cukrem.

  • 2

    Nejprve si připravíme banánové pyré. Na jemnou hladkou kaši rozmixujeme 400 g oloupaných banánů. V rendlíku na mírném ohni 3 minuty zahříváme banánový likér, přidáme banánovou kaši, spolu ještě zahříváme asi 4 minuty, potom odstavíme a prolisujeme jemným sítem. Na přípravu suflé použijeme všechno uvařené pyré.

  • 3

    Dále uvaříme crème pattisière. Do rendlíku nalijeme třetinu mléka, podélně rozkrojíme vanilkový lusk, semena vyškrabeme a jak semena, tak lusk do mléka vložíme. Přivedeme k varu a pak ihned na 10 minut odstavíme. Lusk i semena vyjmeme a do mléka z nich vymačkáme lepkavou šťávu. V míse třeme žloutky se 75 g krupicového cukru. Když směs zbledne, vmícháme do ní hladkou mouku. Mléko s vanilkou znovu uvedeme do varu a několik lžic přecedíme na žloutkovou pěnu a vetřeme do ní. Potom do žloutkové pěny přecedíme a všleháme zbývající mléko. Rendlík vypláchneme, vlijeme do něho žloutkovou mléčnou směs a za stálého šlehání uvedeme do varu. Vaříme 3-4 minuty, přitom nepřestáváme míchat, pak odstavíme, vešleháme 40 g másla a necháme vychladnout. Odvážíme si 120 g krému a zbytek uložíme přikrytý v chladničce na jiné použití.

  • 4

    Nakonec připravíme suflé. V míse smícháme banánové pyré se 120 g crème pattisière, spolu je vyšleháme a banánovou krémovou směs pak necháme odstavenou při pokojové teplotě. V jiné míse ušleháme nepříliš tuhý sníh z bílků, do něj nasypeme 140 g krupicového cukru a dále šleháme, až se sníh zpevní. Několik lžic sněhu do banánové směsi vmícháme, aby povolila, a potom do ní opatrně ve dvou dávkách lehce zbylý sníh zapracujeme.

  • 5

    Mezitím vytřeme varné misky na suflé 20 g změklého másla, uložíme je na 10 minut do chladničky a potom je vysypeme 40 g krupicového cukru.

  • 6

    Misky naplníme až po okraj připravenou hmotou, povrch urovnáme a vložíme do trouby předehřáté na 170 °C. Při této teplotě pečeme suflé dozlatova 10-12 minut, troubu nesmíme v průběhu pečení otevírat.

  • 7

    Suflé servírujeme horké.

Komentáře k receptu