Brambory s chřestem
Suroviny
- 600 g Brambory
 - 1000 g Chřest bílý
 - 300 g Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Rozmarýn čerstvý
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 l Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Víno bílé
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 755 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 67 g
 - Sodík 243 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 31 g
 - Cholesterol 275.1 mg
 - Draslík 1183.9 mg
 - Vláknina 19475.8 mg
 - Vitamín A 19475.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 33.7 mg
 - Vitamín E 3.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 93.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory oloupeme a vaříme asi 20 minut v osolené vodě. Scedíme je a rozčtvrtíme.
 - 
                                2
Chřest omyjeme, oloupeme a konce odřízneme. Vaříme v osolené vodě se špetkou cukru a lžící másla 15 minut.
 - 
                                3
Do nerezové mísy dáme žloutky, víno a v horké vodní lázni šleháme do pěny. Nesmí se vařit. Za stálého míchání přidáváme nejdříve po kapkách a potom tenkým pramínekm rozpuštěné máslo. Osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou.
 - 
                                4
Připravené brambory opečeme na zbylém másle do zlatova, opepříme, posypeme nasekaným rozmarýnem a krátce osmahneme.
 - 
                                5
Brambory s chřestem a omáčkou upravíme na nahřáté talíře a ihned podáváme.