Krémová česneková polévka se smaženým celerem ochucená rozmarýnovým olejem
Suroviny
- 200 g Celer - nať
 - 150 g Mrkev kořen
 - 150 g Petržel kořen
 - 750 ml Mléko plnotučné
 - 500 ml Voda pitná
 - 100 ml Olej rostlinný
 - 20 ml Olej rozmarýnový
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 4 ks Česnek
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 448 kcal
 - Sacharidy 28 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 176 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 80.1 mg
 - Draslík 282.8 mg
 - Vláknina 6705.2 mg
 - Vitamín A 6705.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 52 mg
 - Vitamín E 2.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1168.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Všechnu zeleninu na vývar očistíme, pokrájíme, vložíme do hrnce, přidáme celý pepř a zalijeme vodou. Osolíme, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 60 minut. Poté scedíme přes jemný cedník, zeleninu odložíme a vývar necháme ještě zredukovat přibližně na polovinu množství.
 - 
                                2
Česnek oloupeme, rozebereme na stroužky, tři si odložíme na pozdější použití a zbytek povaříme cca 10 minut v 500 ml mléka. Scedíme a mléko uchováme. Česnek dáme do kastrůlku, přilijeme polovinu oleje, zakryjeme alobalem a v troubě předehřáté na 180 °C dusíme cca 30 minut. Poté vyjmeme z oleje a přemístíme do mixéru. Přilijeme zbytek mléka a vývar a rozmixujeme do krémové konzistence. Přelijeme do hrnce a opepříme.
 - 
                                3
Očištěnou celerovou nať pokrájíme na tenké nudličky, odložené stroužky česneku nakrájíme na velmi tenké plátky, smícháme s celerovou slámou, škrobovou moučkou a vaječným bílkem. Ze směsi vytvoříme malé svazečky a osmažíme je cca 15-20 sekund v rozpáleném zbytku oleje dozlatova. Po vyjmutí necháme okapat na papírové utěrce.
 - 
                                4
Polévku rozdělíme do misek, dozdobíme svazečky celerové slámy, kolem pokapeme rozmarýnovým olejem a ihned podáváme.