Arménská zapékaná jablka s ořechy
Suroviny
- 30 g Cukr skořicový
 - 200 g Jádra lískových ořechů
 - 200 ml Voda pitná
 - 200 ml Šlehačka
 - 16 kávová lžička Marmeláda meruňková
 - 8 ks Jablka
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 211 kcal
 - Sacharidy 51 g
 - Tuky 2 g
 - Sodík 3 mg
 - Bílkoviny 1 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 3 mg
 - Draslík 217.4 mg
 - Vláknina 7875.5 mg
 - Vitamín A 7875.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.9 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 73.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vyzrálá jablka omyjeme, seřízneme vršky a vykrojíme jádřince. Dutinu vysypeme skořicovým cukrem, přidáme 2 lžičky meruňkové zavařeniny, 1 lískový ořech a navrch hoblinku másla.
 - 
                                2
Jablka vložíme do zapékací misky, mírně podlijeme vodou s citronovou šťávou, posypeme cukrem a vložíme do mírně vyhřáté trouby, ve které je zvolna upečeme. Při pečení poléváme vypečenou šťávou.
 - 
                                3
Mezitím ušleháme šlehačku s moučkovým cukrem a nastrouháme zbytek lískových oříšků.
 - 
                                4
Zapékaná jablka podáváme vlažná, přelitá vypečenou šťávou, zdobená šlehačkou a posypaná mletými ořechy.