Španělský ptáček s rýží
Suroviny
- 60 g Slanina anglická
 - 400 g Rýže
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Okurky nakládané
 - 1 ks Masox
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 4 plátek Hovězí roštěnka níz. peč.
 - 3 polévková lžíce Hořčice plnotučná
 - 2 polévková lžíce sádlo
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 618 kcal
 - Sacharidy 10 g
 - Tuky 507 g
 - Sodík 2173 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 67.9 mg
 - Draslík 136.3 mg
 - Vláknina 5846.3 mg
 - Vitamín A 5846.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.4 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vejce uvaříme natvrdo. Necháme vychládnou a rozčtvtíme.
 - 
                                2
Okurky podélně přepůlíme.
 - 
                                3
Slaninu nakrájíme na čtyři špalíčky.
 - 
                                4
Maso naklepeme, osolíme a opepříme
 - 
                                5
z obou stran a z jedné strany potřeme hořčicí (jednu lžíci hořčice si necháme do omáčky). Na tuto stranu naskládáme špalíček slaniny, čtvrtinu vejce a polovinu okurky. Zarolujeme a zpevníme provázkem.
 - 
                                6
Sádlo necháme rozpustit v hrnci a smažíme na něm cibuli nakrájenou najemno. Poté přidáme ptáčky a osmažíme je ze všech stran. Trochu podlijeme vodou a dusíme doměkka.
 - 
                                7
Ptáčky vyjmeme a do omáčky přidáme lžíci hořčice a masox. Zahustíme moukou a deset minut povaříme. Poté rozmixujeme dohladka.
 - 
                                8
Z ptáčků odstraníme nit a naskládáme je do pekáčku. Přelijeme omáčkou, přidáme lžíci másla a pečeme ještě 15 minut na 200 °C.
 - 
                                9
Podáváme s vařenou rýží.