Cuketové lívanečky
Suroviny
- 500 g Cuketa
 - 100 g Džem jahodový
 - 50 g Pšeničná krupice
 - 30 g Cukr krupice
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr skořicový
 - 2 špetka Kypřicí prášek do pečiva
 - 5 dl Mléko polotučné
 - 0.15 dl Olej slunečnicový
 - 2 dl Smetana zakysaná 15%
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 499 kcal
 - Sacharidy 57 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 51 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 147.2 mg
 - Draslík 382.2 mg
 - Vláknina 3456.6 mg
 - Vitamín A 3456.6 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.4 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Krupici dáme do menší misky, přilijeme 2 dl horkého mléka, promícháme a necháme hodinu nabobtnat.
 - 
                                2
Omytou cuketu oloupeme, nastrouháme. V rendlíku rozpustíme máslo a cuketu pod pokličkou asi 10 minut podusíme. Vyklopíme ji do mísy a necháme vychladnout. Pak k ní přidáme krupici, žloutky, prášek do pečiva, 1–2 lžíce mouky, krupicový cukr a mléko. Těsto promícháme, přidáme tuhý sníh, který jsme vyšlehali ze dvou bílků, a znovu promícháme. Těsto by mělo mít hustotu lívancového těsta (pomalu se bude lít).
 - 
                                3
V pánvi si rozpálíme olej, malou naběračkou nabíráme těsto, které nalijeme na rozpálený olej a pohybem pánve těsto rozlijeme. Lívanečky smažíme z každé strany dozlatova.
 - 
                                4
Horké lívanečky posypeme práškovým cukrem, který jsme si smíchali se skořicovým cukrem. Každý ozdobíme kopečkem zakysané smetany, lžičkou jahodového džemu a podáváme.