Bretaňský salát

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 25 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 200 g Mrkev kořen
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 700 g Zelí hlávkové bílé
  • 80 g Celer řapíkatý
  • 60 g Rozinky bílé
  • 90 ml Majonéza
  • 1 kávová lžička Cukr třtinový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Provensálské koření
  • 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
  • 1 kávová lžička Hořčice
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Ocet jablečný
  • 6 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 169 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 61 g
  • Sodík 452 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 203.1 mg
  • Vláknina 7015.5 mg
  • Vitamín A 7015.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vinnaigretta - francouzská zálivka [37226]:

  • 2

    Připravíme kyselou francouzkou zálivku, zvanou "Vinnaiegretta":

  • 3

    Do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a vše dobře promícháme. Pak postupně zašleháváme olivový olej s dijonskou hořčicí a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nebude omáčka jednolitá.

  • 4

    Nakrájíme zelí na jemné nudličky nebo nastrouháme.

  • 5

    Zelí dáme do velké mísy, přidáme zálivku vinnaigrette, nakrájenou cibuli, dijonskou hořčici, podle chuti sůl a pepř a vše promícháme. Mísu zakryjeme a necháme chladit asi 8 hodin.

  • 6

    Vložíme nakrájený celer, mrkev a rozinky a znovu promícháme. Vmícháme majonézu. Zakryjeme a necháme v chladu 1 hodinu. Ochutnáme a podáváme.

Komentáře k receptu