Šátečky z plundrového těsta s jablečnou náplní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 350 g Mouka pšeničná hladká
  • 25 g Rozinky tmavé
  • 1 kávová lžička Droždí sušené
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 2 ks Jablka
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1.2 dl Mléko polotučné
  • 0.25 dl Pomerančová šťáva
  • 2 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 438 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 81 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 123.5 mg
  • Draslík 100.9 mg
  • Vláknina 2217.5 mg
  • Vitamín A 2217.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.9 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme dvě vejce, 25 g másla, cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami a vše poprášíme droždím.

  • 2

    Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 3

    Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.

  • 4

    V průběhu programu vložíme mezi dva větší kusy papíru na pečení 150 g másla a válečkem ho rozválíme na placku o velikosti 20 x 7,5 cm.

  • 5

    Po ukončení programu "těsto" přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Těsto pak vyválíme na placku o rozměrech 30 x 20 cm, doprostřed dáme rozválené máslo, přeložíme přes něj okraje, těsto znovu vyválíme, přeložíme a necháme 30 minut v chladnu. Pak postup ještě jednou zopakujeme.

  • 6

    V době, kdy se těsto chladí, připravíme náplň. Oloupeme jablka a nakrájíme je na malé kousky. Zbytek másla rozpustíme v hrnku, k němu přidáme kousky jablek, rozinky, muškátový květ, třtinový cukr a pomerančovou šťávu, vše krátce povaříme, až jablka změknou.

  • 7

    Těsto rozválíme do čtverce o hraně 40 cm a rozdělíme na 16 stejných dílů, které dáme na olejem mírně potřený plech. Na každý dáme jablečnou náplň a přes ni přehneme dva protilehlé prázdné rohy.

  • 8

    Překryjeme a na teplém místě necháme 30 minut kynout. Šátečky pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia přibližně 15 až 20 minut. Po upečení šátečky pokapeme medem a necháme pomalu vychladnout.

Komentáře k receptu