Rajčatový salát s hruškami, švestkami a omáčkou s meruňek a medu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Maliny
  • 100 ml Džus broskvový
  • 100 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sezam - semena
  • 4 ks Meruňky
  • 2 ks Ořechy vlašské
  • 1 ks Pomeranče
  • 2 ks Rajčata
  • 2 ks Švestky
  • 2 ks Bazalka
  • 0.25 ks Chilli paprička
  • 2 ks Hrušky
  • 2 ks Ryngle
  • 2 ks Máta
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Kari koření
  • 1 špetka Koriandr mletý
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 504 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 67 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 745.6 mg
  • Vláknina 19958.3 mg
  • Vitamín A 19958.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 49.1 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zralé meruňky důkladně omyjeme, odstraníme pecky, dužinu pokrájíme na malé kousky. Přemístíme do kastrůlku, přidáme kousek chilli papričky, mletý koriandr, 100 ml vody, přivedeme k varu a přibližně 10 - 15 minut povaříme. Poté papričku vyjmeme a meruňky v mixéru rozmixujeme do hladké konzistence.

  • 2

    Broskvový džus rozmícháme s medem, vlime do pánve a necháme zredukovat na polovinu množství. Přisypeme na jemno nastrouhané ořechy, přidáme meruňky, propasírované přes husté síto.

  • 3

    Rajčata opláchneme, očistíme, rozkrojíme podélně, poté ještě na malé klínky. V misce je promícháem s olivovým olejem, ochutíme solí a pepřem. Hrušky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme jádřince, i se slupkou je pokrájíme na plátky široké cca 0,5 cm. Ty znovu překrájíme na klínky. Švestky i blumy omyjeme a nařízneme tak, abychom mohli vyjmout pecky. Pokrájíme je na tenké plátky a smícháme s hruškami, sezamem, šťávou vymačkanou z pomeranče i kari kořením. Bazalkové listy a lístky citronové máty naporcujeme ostrým nožem na tenkou slámu.

  • 4

    Do středu každého talíře naaranžujeme směs švestek, blum a hrušek, přidáme rajčata, doplníme čerstvými malinami, posypeme bylinkami, zakápneme džusem z ovoce. Dokola salát přelijeme meruňkovo-medovou omáčkou, ihned podáváme.

Komentáře k receptu