Šaněžky, ruské vdolečky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 40 g Droždí
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 300 g Cukr krupice
  • 350 g Máslo čerstvé
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 5 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 polévková lžíce Šlehačka
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 1.5 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 777 kcal
  • Sacharidy 89 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 238 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 87 g
  • Cholesterol 287.6 mg
  • Draslík 217.5 mg
  • Vláknina 4925 mg
  • Vitamín A 4925 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 49.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V teplém mléce rozmícháme droždí, vsypeme polovinu polohrubé mouky a zaděláme kvásek. Zatímco vzchází, utřeme žloutky s cukrem do pěny a rozpustíme máslo.

  • 2

    Když kvásek vzejde, přidáme k němu půl lžičky soli, utřené žloutky, zbývající mouku a zaděláme těsto. Potom přilijeme máslo a těsto vypracujeme tak, aby se nelepilo na mísu ani k vařečce. Potom ho posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a dáme do tepla kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a uděláme z něho malé vdolečky, které narovnáme na plech vyložený pečícím papírem, lehce je potřeme máslem a dáme ještě chvíli kynout.

  • 3

    Ze lžíce šlehačky, lžíce hladké mouky, lžíce másla a 1,5 lžíce moučkového cukru připravíme polevu, potřeme s ní bochánky a dáme do trouby na střední oheň péci na 12-15 minut.

  • 4

    Hotové šaněžky podáváme k čaji a kávě.

Komentáře k receptu