Frgále

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 600 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 g Povidla švestková
  • 500 g Tvaroh tučný
  • 240 g Cukr krupice
  • 50 g Cukr krupice
  • 80 g Cukr krupice
  • 120 g Sádlo škvařené
  • 200 g Mouka polohrubá
  • 60 g Droždí
  • 400 g Mouka pšeničná hrubá
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 928 kcal
  • Sacharidy 126 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 221 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 219.4 mg
  • Draslík 173.7 mg
  • Vláknina 4683.3 mg
  • Vitamín A 4683.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 149.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plechy vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 170 °C.

  • 2

    Droždí rozdrobíme do misky, utřeme se lžící cukru, přidáme 2 lžíce vlažného mléka a lžíci hladké mouky. Droždí necháme na teple vzejít.

  • 3

    Do mísy prosejeme obě mouky (lžíci hladké odložíme na posypání těsta), přidáme vzešlý kvásek, cukr, po okraji mísy nasypeme sůl, vlijeme vlažné mléko s rozpuštěným máslem a sádlem a rozšlehanými žloutky. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí, poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teple kynout alespoň půldruhé hodiny. Během kynutí alespoň jedenkrát promícháme.

  • 4

    V mezičase připravíme náplně.

  • 5

    Tvaroh vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a vejcem dohladka.

  • 6

    Povidla rozmícháme s rumem, cukrem a jsou-li příliš tuhá, přimícháme vodu.

  • 7

    Z mouky, cukru a másla vypracujeme mnutím mezi prsty drobenku, kterou necháme v lednici vychladit.

  • 8

    Z těsta vytvoříme 4 placky, kterými vyložíme plechy, okraje uděláme vyšší, aby náplň nevytékala. Placky pomažeme náplněmi, posypeme drobenkou, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě pečeme dozlatova.

  • 9

    Když jsou koláče upečené, potřeme okraje rozpuštěným máslem.

Komentáře k receptu