Penne s artyčoky a krevetami
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
 - 800 g Krevety tygří - loupané
 - 350 g Těstoviny penne
 - 90 ml Olej olivový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Artyčoky
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 3 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Máta
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1097 kcal
 - Sacharidy 175 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 1324 mg
 - Bílkoviny 84 g
 - Uhlovodany 106 g
 - Cholesterol 217.5 mg
 - Draslík 3724.7 mg
 - Vláknina 113317 mg
 - Vitamín A 113317 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 120.6 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si misku se studenou vodou, kterou jsme ochutili citronovou šťávou. Z mladých kulatých artyčoků odkrojíme stonky, odstraníme vnější tvrdé či ovadlé listy, špičky listů rovněž odkrojíme.
 - 
                                2
Hlavičky artyčoků nakrájíme na čtvrtiny, odstraníme středy s jemnými chloupky, dílky artyčoků nakrájíme podélně na 5 mm široké proužky a vložíme do připravené misky s vodou a citronovou šťávou.
 - 
                                3
Nakrájené artyčoky slijeme a osušíme. V pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme artyčoky, prolisovaný česnek a polovinu množství pokrájené petržele a máty.
 - 
                                4
Osolíme a opepříme. Často mícháme a smažíme při mírné teplotě 10 minut, až jsou artyčoky měkké. Měkkost zkoušíme píchnutím ostrým nožem.
 - 
                                5
Mezitím uvaříme těstoviny dle návodu na obalu.
 - 
                                6
Do pánve k artyčokům vložíme vařené oloupané krevety, které jsou rozkrojené na 3 kusy. Promícháme a 2 minuty ohříváme.
 - 
                                7
K hotovým těstovinám přidáme máslo a mícháme, až se máslo rozpustí. Po lžících přidáme k těstovinám artyčokovou směs a opatrně smícháme. Iuhned podáváme posypané zbývajícími bylinkami.