Zapečené plněné těstoviny se špenátem
Suroviny
- 400 g Pórek
 - 150 g Sýr Parmezán
 - 500 g Sýr Ricotta
 - 400 g Canneloni
 - 500 g Špenát mražený
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 hrst Špenát listový čerstvý
 - 3 stroužek Česnek
 - 3 l Voda pitná
 - 1.5 kg Rajčata
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 2 polévková lžíce Fenykl obecný
 - 2 polévková lžíce Bazalka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 634 kcal
 - Sacharidy 82 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 783 mg
 - Bílkoviny 34 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 59.5 mg
 - Draslík 964.6 mg
 - Vláknina 13053.3 mg
 - Vitamín A 13053.3 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 45 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupeme a najemno posekáme malou červenou cibuli, nastrouháme Parmezán, česnek oloupeme, posekáme a utřeme se solí a s nasekanými bazalkovými lístky.
 - 
                                2
Okapaný rozmrazený sekaný špenát vložíme do velké mísy, k němu přidáme v horké vodě opláchnuté listy čerstvého špenátu a promícháme. Špenátovou směs doplníme přidáním posekané cibulky, sýru Ricotta, strouhaného Parmezánu, fenyklu a česnekovo-bazalkové pasty. Vše důkladně promícháme, dosolíme a okořeníme pepřem. Hotovou směsí naplníme těstoviny Canneloni a odložíme stranou.
 - 
                                3
(Pokud používáme jiné těstoviny, určené k plnění a následnému zapékání, které se na rozdíl od Canneloni nedají použít za syrova, uvaříme je v osolené vodě s trochou oleje, slijeme je přes cedník a necháme důkladně okapat a vychladnout. Dále postupujeme stejně.)
 - 
                                4
Pórek pokrájíme na tenká kolečka, rajčata na kostky a na jemno posekáme kopr.
 - 
                                5
Na rozpáleném oleji v hluboké pánvi orestujeme pokrájený pórek. Po dvou minutách přidáme rajčata, cukr, pepř a sůl, vaříme zvolna přibližně 30 minut, až se rajčata rozvaří. Důkladně mícháme, přidáme sekaný kopr, podle potřeby ještě dosolíme a opepříme. Odstavíme z vařiče a odložíme.
 - 
                                6
Rajčatovou směsí pokryjeme dno šesti zapékacích misek, přidáme naplněné mušle, posypeme podle chuti Parmezánem a přikryjeme alobalem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut, pak alobal sundáme a zapečeme dozlatova dalších 5 minut.