Boloňské lasagne

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 265 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 75 g Máslo čerstvé
  • 130 g Slanina vepřová
  • 50 g Sýr Parmezán
  • 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 250 g Vepřové maso mleté
  • 250 g Hovězí maso mleté
  • 50 g Mouka pšeničná hladká
  • 900 ml Mléko plnotučné
  • 15 ml Olej olivový
  • 800 ml Hovězí vývar základní
  • 100 ml Smetana čerstvá ke šlehání
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 12 plátek Lasagne
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 992 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 70 g
  • Sodík 1433 mg
  • Bílkoviny 49 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 159.4 mg
  • Draslík 1065.2 mg
  • Vláknina 9989.8 mg
  • Vitamín A 9989.8 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.9 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1421.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava boloňské masové omáčky: Všechnu zeleninu pokrájíme nadrobno. V hluboké pánvi zahřejeme olej spolu s 25 g másla. Když začne máslo pěnit, vložíme zeleninu s nakrájenou slaninou. Často mícháme a smažíme při střední teplotě 10 minut, až je zelenina měkká.

  • 2

    Přimícháme mleté vepřové a hovězí maso, snížíme teplotu a smažíme 10 minut. Často mícháme a maso od sebe oddělujeme vařečkou. Dle chuti osolíme a opepříme. Znovu promícháme. Smažíme dalších 5 minut, až se směs mírně zredukuje.

  • 3

    Vmícháme nakrájená rajčata a 250 ml hovězího vývaru. Uvedeme k bodu varu. Pánev částečně zakryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni 2 hodiny. Občas zamícháme a postupně přiléváme 350 ml hovězího vývaru, který se pomalu vyvařuje.

  • 4

    Ke směsi přilijeme smetanu a za stálého míchání dusíme bez poklice dalších 30 minut. Omáčku ochutnáme a dle potřeby dokořeníme.

  • 5

    Troubu zahřejeme na 190 °C. Do horké omáčky přimícháme 200 ml hovězího vývaru, aby byla omáčka řídká.

  • 6

    Připravíme si bílou omáčku. V hluboké pánvi zahřejeme 50 g másla, přisypeme mouku a za stálého míchání smažíme 2 minuty. Postupně přiléváme horké mléko. Po každém přilití dobře zamícháme šlehací metlou. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Dle chuti osolíme a opepříme, znovu promícháme a odstavíme.

  • 7

    Do zapékací nádoby nalijeme 1/3 boloňské masové omáčky.

  • 8

    Boloňskou omáčku zalijeme 1/4 bílé omáčky, přikryjeme 4 plátky lasagní. Vrstvy 2x opakujeme, nakonec zakryjeme vrstvou lasagní. Vše polijeme zbývající bílou omáčkou a posypeme nastrouhaným parmezánem.

  • 9

    Pečeme v předehřáté troubě 45 minut, až se těstoviny zdají být měkké, propíchneme-li je dřevěnou špejlí. Před podáváním necháme 10 minut odstát.

Komentáře k receptu