Lasagne se zeleninou a mletým masem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Anglická slanina
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 150 g Sýr Parmezán
  • 230 g Hovězí maso přední
  • 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 200 g Celer řapíkatý
  • 70 g Sýr Čedar
  • 70 g Sýr Gruyére
  • 230 g Lasagne
  • 600 ml Mléko polotučné
  • 0.5 kávová lžička Oregano sušené
  • 2 kávová lžička Hořčice dijonská
  • 1 ks Cibule
  • 0.5 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Česnek
  • 2 ks Bobkový list
  • 12 ks Pepř černý celý
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 2 špetka Muškátový květ
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1497 kcal
  • Sacharidy 184 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 1298 mg
  • Bílkoviny 69 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 124 mg
  • Draslík 673.3 mg
  • Vláknina 20235.7 mg
  • Vitamín A 20235.7 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.2 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve si předehřejeme troubu na 190°C. Do velkého hrnce si dáme rozehřát olej a přidáme nadrobno nakrájenou slaninu. Opékáme ji 3 minuty. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a opékáme dalších 5 minut. Mezitím si umeleme maso a přidáme ho do hrnce. Opékáme, dokud maso nezmění barvu. Potom vmícháme nadrobno nakrájený celer a mrkev a dále opékáme 5 minut. Dle chuti osolíme a opepříme, dochutíme cukrem a oregánem a přidáme ještě nakrájená rajčata i se šťávou. Na mírném ohni poté vaříme 30 minut. Mezitím si rozmícháme oba druhy sýra s hořčicí a vmícháme je do teplé bešamelové omáčky. Vezmeme si zapékací mísu, do které vrstvíme lasagnové pláty s masovou omáčkou a nastrouhaným parmezánem. Nakonec nalijeme sýrovou omáčku a posypeme zbylým parmezánem. Pečeme 30 minut.

  • 2

    Bešamelová omáčka s cibulí [42787]:

  • 3

    Do hrnce nalijeme mléko, do kterého přidáme bobkový list, celý pepř, nahrubo nakrájenou cibuli a muškátový květ. Vše mírně zahříváme. Těsně před varem mléko odstavíme a přikryté necháme odstát 10 minut. Potom mléko přecedíme. V jiném hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáváme mouku a celé 1 minutu zahříváme. Poté přiléváme přecezené mléko a spolu takto za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme.

Komentáře k receptu