Lasagne s houbami a špenátem
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 200 g Žampiony čerstvé
- 50 g Sýr Gorgonzola
- 200 g Sýr Čedar
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 500 g Lasagne
- 400 g Špenát mražený
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Bazalka
- 2 stroužek Česnek
- 0.5 l Mléko polotučné
- 2 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1071 kcal
- Sacharidy 110 g
- Tuky 48 g
- Sodík 730 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 113.5 mg
- Draslík 219.2 mg
- Vláknina 1146.8 mg
- Vitamín A 1146.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. 
- 
                                2Žampiony očistíme, omyjeme studenou vodou a okapané je nakrájíme také na plátky. Špenát necháme rozmrazit, povaříme v mírně osolené vodě a nakrájíme na malé kousky. 
- 
                                3Sýry každý samostatně nastrouháme najemno. 
- 
                                4Plátky lasagní dáme do vařící osolené vody a krátce je necháme vařit, aby změkly, ale zůstaly pevné. 
- 
                                5V pánvi rozehřejeme polovinu másla a osmahneme v něm nakrájený česnek a houby. Potom přimícháme nakrájený uvařený špenát a většinu nastrouhaného Čedaru, vše dochutíme bazalkou, pepřem a solí a odstavíme. 
- 
                                6Z nízkém hrnci rozehřejeme většinu zbývajícího másla a vmícháme do něj mouku, přilijeme horké mléko a přimícháme Gorgonzolu, vše opepříme, osolíme. 
- 
                                7Zapékací mísu vytřeme zbývajícím máslem, na dno rozprostřeme polovinu směsi hub a špenátu, přikryjeme ji vrstvou lasagní a přelijeme omáčkou. Pak opět dáme špenát s houbami a lasagne, vše posypeme zbylým Čedarem a dáme péct na přibližně 30 minut do trouby, kterou jsme předehřáli na 200 stupňů. 
- 
                                8Zapečené zlatavé lasagne rozdělíme na servírovací talíře a podáváme teplé. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        