Špagety s brokolicí a žampiony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Brokolice
  • 140 g Smetana 16% (pochoutková)
  • 150 g Sýr Parmezán
  • 15 g Sůl
  • 10 g Pepř černý mletý
  • 10 g Houby sušené
  • 360 g Žampiony čerstvé
  • 400 g Špagety
  • 2 ks Cibule
  • 5 l Voda pitná
  • 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 674 kcal
  • Sacharidy 92 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 2133 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 44.1 mg
  • Draslík 697.2 mg
  • Vláknina 8450 mg
  • Vitamín A 8450 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 61.3 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené houby, nejlépe hříbky, opláchneme a necháme namočené ve vlažné vodě nejméně 20 minut. Nastrouháme asi 6 polévkových lžic Parmezánu, ze zbytku sýra vytvoříme ozdobné hoblinky. Brokolici opláchneme v osolené studené vodě a rozdělíme na jednotlivé růžičky. Připravíme v menším hrnci osolenou vroucí vodu a brokolici blanšírujeme asi pět minut. Poté slijeme přes síto a rychle zchladíme pod proudem tekoucí studené vody. Dáme stranou okapat. Oloupeme cibuli a nakrájíme na malé kostičky. Žampiony opláchneme a nakrájíme na větší kousky.

  • 2

    Ve větším hrnci přivedeme k varu nejméně 4 litry osolené vody, vhodíme špagety a vaříme na skus dle návodu na obalu. Slijeme přes síto a necháme okapat.

  • 3

    Na pánvi rozehřejeme máslo, necháme na něm zesklovatět cibuli, poté přidáme žampiony, vše opečeme. Dochutíme solí a pepřem, vezmeme namočené houby i s vodou a přidáme spolu se smetanou na pánev k žampionům. Při mírné teplotě necháme vyvařit část vody. Do houbové směsi vmícháme strouhaný Parmezán, přidáme růžičky brokolice, případně podle chuti přisolíme nebo opepříme.

  • 4

    Těstoviny rozdělíme na předehřáté talíře, zalijeme houbovou omáčkou a posypeme hoblinkami z Parmezánu.

Komentáře k receptu