Dort s krémem z kokosu a citronu
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
 - 490 g Cukr moučkový
 - 185 g Kokos - mletý (Kopra)
 - 140 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 ml Voda pitná
 - 8 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 10 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1182 kcal
 - Sacharidy 130 g
 - Tuky 68 g
 - Sodík 181 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 103 g
 - Cholesterol 440.5 mg
 - Draslík 144.5 mg
 - Vláknina 19533.6 mg
 - Vitamín A 19533.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.7 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 47.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 180 °C.
 - 
                                2
Tři menší dortové formy vyložíme pečícím papírem a pomažeme máslem.
 - 
                                3
Do mísy prosejeme mouku se solí.
 - 
                                4
Ve vodní lázni umixujeme šest vajíček do pěny, postupně zašleháme 150 gramů moučkového cukru a šleháme zhruba deset minut. Stáhneme ze sporáku, vmícháme ustrouhanou citronovou kůru z půlky citronu a jednu lžíci citronové šťávy. Nakonec postupně vmícháme 70 gramů kokosové moučky a mouku se solí.
 - 
                                5
Hotové těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených forem a pečeme zhruba půl hodiny. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je hotové. Ve formách necháme korpusy zchladnout asi tři minuty, poté překlopíme na mřížku, kde korpusy vychladnou.
 - 
                                6
V míse ušleháme zbylá vejce s Maizenou.
 - 
                                7
V rendlíku smícháme zbylé máslo, cukr, citronovou kůru i šťávu, vodu a za stálého míchání přivedeme do varu na mírném plameni. Rychle zašleháme vejce se škrobem a zhruba pět minut vaříme, opět neustále metlou šleháme. Poté stáhneme ze sporáku, aby se nám netvořil škraloup, přikryjeme rendlík fólií.
 - 
                                8
Připravíme na dort polevu. Utřeme 115 gramů másla se stejným množstvím moučkového cukru. Poté vetřeme strouhanou citronovou kůru z jednoho citronu a citronové šťávy tolik, aby nám vznikla hmota, kterou lze lehce roztírat.
 - 
                                9
Všechny korpusy spojíme polevou, kterou natřeme na vršek dortu i po jeho obvodu. Na celý dort nasypeme 115 gramů kokosové moučky a lehce ji vmáčkneme do polevy.