Ořechové dortíčky
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 50 g Ořechy lískové
 - 80 g Ořechy vlašské
 - 25 g Cukr moučkový
 - 50 g Cukr moučkový
 - 50 g Tuk ztužený
 - 75 g Mouka pšeničná hladká
 - 100 g Čokoláda na vaření
 - 0.5 kávová lžička Citronová kůra
 - 0.5 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 0.12 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Rum
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 439 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 6 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 45.6 mg
 - Draslík 89.2 mg
 - Vláknina 4167.3 mg
 - Vitamín A 4167.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.8 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Křehké těsto na vánoční cukroví [32279]:
 - 
                                2
Máslo necháme změknout, citronovou kůru nastrouháme.
 - 
                                3
Na vál prosejeme mouku, moučkový cukr, do důlku nakrájíme máslo, přidáme rozmíchané žloutky, malou špetku soli, citronovou kůru. Všechny přísady vypracujeme do hladkého těsta. Těsto zabalíme do fólie a vložíme do chladničky. Těsto je možné do chladničky uložit i na několik dní.
 - 
                                4
Z těsta vyválíme placku, z ní vykrájíme kolečka. Kolečka klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí kolečka slepujeme oříškovým krémem. Na vrchní kolečko poté kápneme čokoládovou polevu a přitiskneme na ni půlku vlašského ořechu.
 - 
                                5
Připravíme si oříškový krém. Do změklého másla zatřeme prosátý cukr, ustrouhané oříšky a rum.
 - 
                                6
Čokoládovou polevu připravíme rozpuštěním rozlámané čokolády na vaření ve vodní lázni. Do čokolády přidáme tuk a stále mícháme. Poleva je hotová, až se čokoláda spojí s tukem.