Vinegretta - francouzská zálivka
Suroviny
- 1 kávová lžička Provensálské koření
 - 0.5 kávová lžička Cukr třtinový
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Hořčice Dijonská
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 0.5 polévková lžíce Ocet jablečný
 - 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 50 kcal
 - Sacharidy 1 g
 - Tuky 5 g
 - Sodík 97 mg
 - Bílkoviny 0 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 5.4 mg
 - Vláknina 79.3 mg
 - Vitamín A 79.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.7 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si kyselou francouzkou zálivku, zvanou "Vinegretta":
 - 
                                2
do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a vše dobře promícháme. Poté postupně zašleháváme olivový olej s dijonskou hořčicí a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nebude omáčka jednolitá.