Mňamka - sladkokyselá pochoutková omáčka
Suroviny
- 130 g Okurky nakládané
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 50 g Sádlo škvařené
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 4 dl Masový vývar
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 1 polévková lžíce Cibule
 - 3 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 249 kcal
 - Sacharidy 2 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 820 mg
 - Bílkoviny 2 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 30 mg
 - Draslík 78.7 mg
 - Vláknina 1138.1 mg
 - Vitamín A 1138.1 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.4 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnci rozehřejeme domácí škvařené sádlo, přidáme k němu hladkou mouku a osmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme chladný masový vývar a jíšku při mírné teplotě a občasném promíchání povaříme minimálně 10 minut.
 - 
                                2
Očistíme cibuli a drobně ji pokrájíme. Omytou petrželovou nať nakrájíme nadrobno. 2 sladkokyselé okurky (přibližně 130 g) nakrájíme na tenké plátky.
 - 
                                3
V pánvi na 1 lžíci sádla osmažíme cibuli do zlatohněda (dáváme pozor, aby se nepřipálila), přilijeme 3 polévkové lžíce octa a cibulku chvilku povaříme do doby, až se ocet vyvaří na polovinu. Poté "octovou" cibulku přimícháme do základní omáčky a vaříme 8-10 minut.
 - 
                                4
Přidáme petrželku, sladkokyselé okurky, dochutíme solí, pepřem, čerstvým máslem, promícháme a hned podáváme.