Hovězí těftěly v rajské omáčce
Suroviny
- 600 g Rýže dušená
 - 150 g Sádlo škvařené
 - 50 g Strouhanka
 - 500 g Hovězí maso přední
 - 120 g Protlak rajčatový
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 250 ml Hovězí vývar základní
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Žemle tuková
 - 2 ks Bobkový list
 - 3 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Kečup
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Pažitka
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 883 kcal
 - Sacharidy 69 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 757 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 120.1 mg
 - Draslík 574.2 mg
 - Vláknina 5273.3 mg
 - Vitamín A 5273.3 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.6 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí přední maso umeleme, nadrobno nakrájíme pažitku a jednu cibuli. V míse smícháme mleté maso s cibulí a pažitkou, v mléce namočenou žemlí, podle potřeby zahustíme strouhankou, osolíme a opepříme, dobře prohněteme.
 - 
                                2
Ze směsi uděláme kuličky (těftěly) o váze 20-30 g, obalíme je v hladké mouce a v kastrole na sádle je rychle ze všech stranách opečeme. Opečené těftěly zalijeme vývarem, přidáme rajský protlak, bobkový list, utřený česnek se solí a zakryté dusíme na mírném ohni 15-20 minut. Potom omáčku podle potřeby přisolíme a přidáme lžíci kečupu.
 - 
                                3
Těftěly rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, posypeme sekanou petrželkou a podáváme s dušenou rýží.