Muffiny se zakysanou smetanou a mandlemi
Suroviny
- 250 g Mouka polohrubá
 - 50 g Mandle
 - 100 g Cukr krupice
 - 1 ks Kypřící prášek do pečiva
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 60 plátek Mandle plátky
 - 3 dl Zakysaná smetana
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 776 kcal
 - Sacharidy 91 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 160 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 91 g
 - Cholesterol 173.7 mg
 - Draslík 300.7 mg
 - Vláknina 7749 mg
 - Vitamín A 7749 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.7 mg
 - Vitamín E 3.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy prosijeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Přidáme cukr, vanilkový cukr, mleté mandle, směs dobře promícháme. Žloutky a máslo utřeme do pěny. Zašleháme zakysanou smetanu, směs přidáme k sypké směsi a pečlivě vše promícháme. Bílky vyšlehame na tuhý sníh, který nakonec zlehka zapracujeme do těsta.
 - 
                                2
Formu na 12 ks muffin vytřeme roztopeným máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těstem naplníme formičky do dvou třetin. Každou muffinu ozdobíme plátky mandlí, které mírně zatlačíme do těsta. Formu s muffinami vložíme do trouby, předem vyhřáté na 180°C. Pečeme přibližně 20 - 25 minut do zlatova. Upečené muffiny necháme asi 3 minuty chladnout, opatrně je vyjmeme z formy, vložíme do papírových košíčků, posypeme zlehka moučkovým cukrem a servírujeme.