Šátečky
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
 - 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 60 g Cukr krupice
 - 42 g Droždí
 - 150 g Mák mletý
 - 250 g Tuk ztužený
 - 200 ml Mléko polotučné
 - 300 ml Mléko polotučné
 - 100 ml Olej rostlinný
 - 0.25 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Hřebíček mletý
 - 4 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Rum
 - 3 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1805 kcal
 - Sacharidy 148 g
 - Tuky 123 g
 - Sodík 487 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 51 g
 - Cholesterol 153.2 mg
 - Draslík 583.4 mg
 - Vláknina 23622.7 mg
 - Vitamín A 23622.7 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 14.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plech vyložíme pečicím papírem.
 - 
                                2
Mléko vlijeme do hrnce, vmícháme cukr, koření a mák a vaříme na hustou kaši. Poté odstavíme a vmícháme rum. Náplň necháme vychladnout.
 - 
                                3
V misce utřeme rozdrobené droždí s cukrem, přidáme lžíci vlažného mléka a lžíci mouky a promícháme. Necháme vzejít kvásek.
 - 
                                4
Do mísy prosejeme mouku, vmícháme sůl, olej, rozšlehané vejce, vzešlý kvásek a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Takto vypracované těsto rozválíme na obdélník a celý posypeme nastrouhaným tukem. Stočíme do rolády a pod utěrkou necháme na teple vykynout.
 - 
                                5
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, propracujeme a vyválíme tenké placky. Z placek krájíme čtverečky, do středu dáme náplň, rohy čtverečku přeložíme do středu a přitiskneme k sobě tak, aby se při pečení nerozvíraly.
 - 
                                6
Šátečky klademe na plech a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme dozlatova. Upečené šátečky potřeme rozpuštěným máslem a vychladlé sypeme moučkovým cukrem.