Makové koláčky
Suroviny
- 125 g Máslo čerstvé
 - 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 125 g Cukr krupice
 - 35 g Droždí
 - 250 g Mák mletý
 - 50 g Cukr moučkový
 - 50 g Marmeláda rybízová
 - 30 g Mandle plátky
 - 50 g Čokoláda na vaření
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 125 ml Mléko polotučné
 - 2 kávová lžička Cukr vanilka
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Skořice mletá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 720 kcal
 - Sacharidy 88 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 226 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 115.4 mg
 - Draslík 368.1 mg
 - Vláknina 17507.4 mg
 - Vitamín A 17507.4 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na kvásek smícháme 3 lžíce vlažného mléka se 2 lžícemi mouky, 1 lžící cukru a rozdrobeným droždím. Promícháme a necháme vykynout.
 - 
                                2
Mouku mírně osolíme, přidáme vykynutý kvásek, rozehřáté vlahé máslo, zbytlé mléko se dvěma rozšlehanými vejci a vanilkovým cukrem. Vypracujeme těsto.
 - 
                                3
Povrch těsta posypeme zlehka moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě.
 - 
                                4
Maková náplň: Mléko ohřejeme, přidáme džem, cukr, čokoládu, skořici a umletý mák. Vše chvíli povaříme.
 - 
                                5
Vykynuté těsto rozdělíme na kousky, zakulatíme je a urovnáme na plech vyložený pečicím papírem.
 - 
                                6
Po vykynutí do koláčků vymáčkneme důlek, naplníme připravenou nádivkou a ozdobíme plátky mandlí.
 - 
                                7
Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Koláčky pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut.