Posvícenské koláčky
Suroviny
- 250 g Máslo čerstvé
 - 250 g Máslo čerstvé
 - 300 g Cukr krupice
 - 500 g Mouka polohrubá
 - 25 g Droždí
 - 150 g Náplň tvarohová
 - 150 g Náplň maková
 - 300 g Pšeničná mouka hrubá
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 861 kcal
 - Sacharidy 99 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 118 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 75 g
 - Cholesterol 173.6 mg
 - Draslík 128.5 mg
 - Vláknina 5860 mg
 - Vitamín A 5860 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 55.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z rozdrobeného droždí, cukru, vlažného mléka a trochy polohrubé mouky zaděláme kvásek, který necháme vzejít.
 - 
                                2
Do mísy vsypeme zbylou mouku, přidáme sůl, nakrájené máslo (nebo rostlinný tuk), přidáme kvásek, žloutky a přilijeme vlažné mléko. Vše zpracujeme v těsto, které necháme zakryté čistou utěrkou na teplém místě vykynout.
 - 
                                3
Potom vytvarujeme z kousků vykynutého těsta kuličky, urovnáme je na plech a lžičkou nebo opačným koncem vařečky do nich vyhloubíme mělčí důlek. Naplníme nádivkou (nejlépe makovou nebo tvarohovou, můžeme i povidlovou nebo ořechovou), posypeme drobenkou a koláčky pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova 15-20 minut.
 - 
                                4
Po upečení ještě teplé koláčky pocukrujeme.