Škvarkovníky
Suroviny
- 85 g Droždí
 - 100 ml Mléko polotučné
 - 50 ml Olej rostlinný
 - 6 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 90 dkg Vepřové škvarky
 - 1 kg Mouka polohrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 819 kcal
 - Sacharidy 76 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 790 mg
 - Bílkoviny 79 g
 - Uhlovodany 76 g
 - Cholesterol 87.1 mg
 - Draslík 346.3 mg
 - Vláknina 7923.3 mg
 - Vitamín A 7923.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřové škvarky rozemeleme. V misce rozdrobíme droždí, přimícháme lžičky cukru, vmícháme 4 lžíce vlažného mléka a lžíci mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
 - 
                                2
Do mísy prosejeme mouku, po okraji dáme sůl a pepř, do důlku vlijeme vykynuté droždí, rozšlehané vejce se žloutkem, olej. Mléka přidáme podle potřeby a pečlivě vymícháme hladké těsto, které se nelepí. Pod utěrkou necháme vykynout.
 - 
                                3
Vykynuté těsto dáme na vál, rozválíme na obdélník, potřeme mletými škvarky, poskládáme ze širší i kratší strany na polovinu proti sobě (podobně jako listové těsto). Opět rozválíme a poskládáme. Opakujeme ještě dvakrát. Poté těsto tence vyválíme, vykrájíme větší kolečka a dáme na suchý plech.
 - 
                                4
Placičky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme podle chuti (mák, drcený kmín apod.) Placičky necháme asi 20 minut kynout.
 - 
                                5
Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C dozlatova.