Středomořská zelňačka se sýrovými noky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1 kostka Vývar zeleninový
  • 100 g Celer bulvový
  • 40 g Sýr Gouda 45%
  • 40 g Sýr Parmezán
  • 400 g Zelí hlávkové bílé
  • 60 g Strouhanka
  • 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 500 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 1 kávová lžička Piros Arany
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 8 ks Rajčata Cherry
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 277 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 790 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 79.6 mg
  • Draslík 873.5 mg
  • Vláknina 14270.5 mg
  • Vitamín A 14270.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 74.5 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zeleninu řádně očistíme a opláchneme. Česnek s cibulí oloupeme a nasekáme nadrobno. Pórek nakrájíme na tenké plátky, bulvový celer na kostičky, bazalku s řapíkatým celerem nasekáme (několik lístečků necháme stranou na ozdobu) a zelí nakrájíme na proužky.

  • 2

    Příprava noků: Sýry goudu i parmezán nastrouháme. Strouhanku smícháme s vejcem, přidáme sýry, osolíme, opepříme, vše promícháme, přikryjeme a necháme 30 minut odstát.

  • 3

    Pórek s cibulí a česnekem zpěníme v hrnci na rozehřátém oleji, přidáme zelí a bulvový celer, kostku vývaru, zalijeme litrem vody, ochutíme pepřem a paprikovou pastou Piros Arany, hrnec přiklopíme a vaříme 15 minut do poloměkka. Poté přidáme řapíkatý celer, bazalku a konzervovaná rajčata i s nálevem. Dle chuti dosolíme a vaříme 15 minut doměkka.

  • 4

    Mezitím v osolené vodě uvaříme noky, které z těsta vykrajujeme lžičkou. Vaříme 10 minut. Uvařené noky vkládáme děravou naběračkou ihned do polévky.

  • 5

    Polévku rozdělíme do talířů a servírujeme ozdobenou dílky rajčat a bazalkou.

Komentáře k receptu