Houbová polévka s kari kořením
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
 - 150 g Houby sušené
 - 100 g Petržel kořen
 - 75 g Ucho Jidášovo
 - 100 g Rýže dlouhozrnná
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1.5 kávová lžička Kari koření
 - 1 kávová lžička Česnek sušený
 - 9 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 1.5 kávová lžička Sůl mořská
 - 0.5 kávová lžička Kmín mletý
 - 2 ks Cibule
 - 200 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Česnek
 - 3 ks Jalovec
 - 5 ks Cibule lahůdková
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Máslo bylinkové
 - 1 polévková lžíce Řeřicha
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3680 kcal
 - Sacharidy 605 g
 - Tuky 17273 g
 - Sodík 1193 mg
 - Bílkoviny 97 g
 - Uhlovodany 34 g
 - Cholesterol 12 mg
 - Draslík 1469.3 mg
 - Vláknina 462640 mg
 - Vitamín A 462640 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 42.6 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 150.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sušené houby - Jidášovo ucho - opláchneme a namočíme ve 2 dl houbového bujonu. Po 10 minutách houby scedíme.
 - 
                                2
Očistíme a omyjeme lahůdkovou cibuli, česnek a zeleninu pokrájíme na tenká kolečka a v hrnci na rozpáleném bylinkovém másle zeleninu podusíme, okořeníme ji kari kořením, mletým kmínem, černým pepřem, přilijeme 1 litr houbového bujonu a přivedeme k varu.
 - 
                                3
Vložíme houby, (dáváme pozor, aby se nám rýže nerozvařila). Polévku osolíme a vaříme při mírné teplotě 8-10 minut.
 - 
                                4
Každou porci polévky posypeme omytými lístky řeřichy.
 - 
                                5
Bujon z hub [30579]:
 - 
                                6
Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
 - 
                                7
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
 - 
                                8
Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
 - 
                                9
Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
 - 
                                10
Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
 - 
                                11
Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.